RECEPT: Italiaanse cantuccini koekjes

Cantuccini koekjes, ook wel biscotti genaamd, wie kent ze niet! Lekker voor bij de koffie, maar nog lekkerder om te combineren met het lekkerste drankje van Italië: limoncello! Kan het nog Toscaanser? Jazeker, voor de op en top Toscaanse beleving doop je je cantuccini koekjes in Vin Santo, een typische dessertwijn uit Toscane.

Na een super leerzame kookworkshop in Florence bij Diadeis Cooking school kregen we een handig boekje mee naar huis met tips voor Florence én typische Toscaanse recepten. Het recept voor verse pasta zonder pastamachine, die ik eerder deelde, staat erin en dus ook deze cantuccini koekjes. Een ideaal recept voor een regenachtige dag in het weekend (hoewel doordeweeks ook prima kan, je bent er namelijk binnen een uur mee klaar).

Meer lezen over Toscane? Lees dan ook: Een culinaire rondreis door Toscane

Ingrediënten

Voor ongeveer 40 koekjes

250 gr bloem
8 gr droge gist
90 gr boter
175 gr witte basterdsuiker (bruine kan ook, dan worden de koekjes vanzelfsprekend wat donkerder)
2 eieren
125 gr amandelen
Spuitzak

ingredienten-cantuccini

Bereidingswijze:

Hak de amandelen grof. Snijd de boter in kleine blokjes en laat het op kamertempteratuur komen. Sla in een kom de boter met een garde tot een gladde massa, maar niet te lang (de boter mag niet wit worden). Voeg de suiker toe en meng met de boter. Vanaf deze stap kun je ook een handmixer gebruiken als je dat makkelijker vindt. Klop de 2 eieren in een apart kommetje. Voeg het eimengsel vervolgens heel rustig toe aan het boter-suikermengsel, terwijl je blijft mixen.

boter-suiker-eieren
Boter, suiker en eieren gemixt

Voeg de grof gehakte amandelen toe aan het mengsel en meng even door elkaar met een lepel. Voeg daarna de bloem samen met de gist beetje bij beetje toe, weer terwijl je blijft mixen tot het een smeuïg deeg is geworden.

Spatel het deeg in een spuitzak en knip aan de onderkant een gat van 3-4 cm. Spuit het deeg vervolgens in een lange worst over de volledige breedte van een bakplaat, bekleed met bakpapier. Herhaal dit tot het deeg op is, maar zorg ervoor dat je minimaar 5 cm tussen de worsten laat, het deeg loopt namelijk nog wat uit in de oven.

cantuccini-worsten

Plaats de bakplaat in een op 190°C verwarmde oven en bak het 7 minuten. Haal de bakplaat eruit en koel de oven af tot 160°C Laat het deeg op de bakplaat even 5 minuten afkoelen en snijd de koekjes met een scherp mes in breedtes van ongeveer 2 cm. Zorg dat de koekjes een beetje uit elkaar komen te liggen, zodat de zijkanten tijdens de tweede ovensessie lekker krokant kunnen worden. Plaats de bakplaat nu terug in de oven op 160°C en bak de cantuccini koekjes 15-20 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Wanneer je ze na de tweede sessie uit de oven haalt zullen ze nog niet zo hard zijn als je gewend bent van cantuccini koekjes. Ze worden harder tijdens het afkoelen.

Eenmaal afgekoeld zijn ze klaar om in de limoncello te dopen (vooruit, een koffie of cappuccino erbij mag ook).

cantuccini-met-limoncello

cantuccini-met-koffie

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *