de Panoramaroute in Zuid-Afrika: dit moet je weten

Wanneer je in Zuid-Afrika op vakantie gaat en het gebied rond het Kruger Park bezoekt, dan mag je de Panoaramaroute eigenlijk niet overslaan. De route over de R532 is makkelijk in een dag te rijden; als je nergens zou stoppen ben je er zelfs in een uurtje doorheen. Maar laat dat stoppen bij de verschillende uitzichtpunten en bijzondere natuurverschijnselen nou net het belangrijkste zijn.

Voor velen is de Panoramaroute de start van hun vakantie in Zuid-Afrika, waarna de reis verder gaat richting het Kruger Park. Wij besloten het iets anders in te delen. Na een nachtvlucht van 10 uur landden wij namelijk ‘s ochtends vroeg in Johannesburg, van waar het nog zo’n 4 à 5 uur rijden is naar de start van de route. Meteen de route op die dag rijden zou wel erg pittig zijn en we hadden geen zin om in het begin al gelijk maar 1 nacht ergens te verblijven en dan weer door.
Onze oplossing? Vanuit het vliegveld van Johannesburg naar Ku Sungula Safari Lodge (in het Greater Kruger Park) rijden waar we 2 nachten maximaal konden relaxen. Vanuit daar reden wij de Panoramaroute van noord naar zuid met de volgende stops:

1. Blyde River Canyon & Three Rondavels

Wij hadden Maps.me ingesteld op het Three Rondavels viewpoint, het punt waar je een prachtig uitzicht hebt op de drie ronde uitstulpingen (lijkend op de typische Afrikaanse huisjes) van de tegenover liggende berg. En wat een uitzicht! Van deze grote hoogte ziet het turquoise water er zo verleidelijk uit dat je er het liefst een duik in wilt nemen. Hoewel een duik niet tot de opties behoort, kun je wel een boottocht van een half uur over de Blyde River maken. Helaas voor ons was dat weer terug op de route, dus wanneer je dit wil doen kun je het beste vanaf vertrek bij de lodge je navigatie op Forever Resorts Swadini instellen (je rijdt dan via de R527). De boottocht kost R220 per persoon (ongeveer €14).

three-rondavels

2. Bourke’s Luck Potholes

De tweede stop van de route werd gelijk onze lunchstop. Hoewel het café bij Bourke’s Luck Potholes er meer als een fastfood restaurant uitzag, kregen we hier een heerlijke, goed gevulde, wrap met kip voorgeschoteld. Daarna was het tijd om met nieuwe energie over bruggetjes en rotsen te klauteren en ons te verbazen over hoe bizar en tegelijkertijd hoe mooi ook dit natuurverschijnsel weer is.

bourkes-luck-potholes

3. Berlin Falls

Onze volgende stop was bij de Berlin Falls. Deze liggen (net als de iets verder gelegen Lisbon Falls) officieel niet op de Panoramaroute, maar zijn een kleine detour verwijderd van de hoofdweg. Achteraf gezien vonden wij het bezoek aan deze waterval niet per se de moeite waard en hebben we daarom de Lisbon Falls maar overgeslagen.

berlin-falls

4. Wonder View & God’s Window

Een detour die wel de moeite waard was, was het prachtige uitzicht bij, de naam zegt het ook al, God’s Window. Tussen de bergwanden door kijk je uit over de eindeloze groene vallei en hoor je op de achtergrond het kletteren van een mini watervalletje. Iets verder omhoog lopen (10 minuten) en je bevindt je in het regenwoud wat weer een heel andere ervaring geeft. Voor God’s Window betaal je, net als bij veel andere uitzichtpunten langs de Panoramaroute, ook entree om te mogen genieten van het uitzicht. Wil je liever gratis van een mooi uitzicht genieten, dan kun je een paar kilometer voor God’s Widow bij Wonder View stoppen.

gods-window

5. Big Swing

Vanaf God’s Window besloten wij om direct door naar Graskop te rijden en the Pinnacle Rock over te slaan. We hadden al  zo veel mooie uitzichten gezien, dat we liever tot wat actie over gingen: in Graskop heb je namelijk The Big Swing! Op een hoogte van 110 meter spring je (eventueel met zijn tweeën) achterwaarts de canyon in, waarbij je eerst een 60 meter vrije val hebt en erna horizontaal ‘swingt’ totdat je onderaan op het platform verder naar beneden getrokken wordt. Voor dare devils zeker een aanrader! Ook als je niet gaat springen is het leuk om even te gaan kijken én om met de Gorge lift dezelfde afstand naar beneden te gaan en over houten paden door het regenwoud te wandelen.

big-swing

Omdat wij in Graskop sliepen, hadden we helaas geen tijd meer om de iets zuidelijker gelegen Mac Mac pools & Mac Mac Falls te bezoeken. Vooral de pools leken mij erg leuk dus als je nog tijd hebt, zou ik daar zeker een bezoek aan brengen (vergeet je zwemkleding niet)!

Slapen bij: Daan’s at Graskop

Voor vele reizigers fungeert Graskop als een korte stop voordat ze naar het Kruger Park gaan. Zo ook voor ons, dus wilden we vooral iets simpels en niet al te duur. Bij Daan’s at Graskop kon je het niet beter treffen! Manager Bryan heet je van harte welkom bij de poort en geeft je gelijk een rondleiding door de accommodatie. Naast een klein zwembad is er ook een kleine bar en binnenplaats waar je ook kunt barbecuen. Onze kamer had een koelkast, wat super handig was om ons proviand voor onze dag in het Kruger Park in koel te houden. Let bij het boeken wel op of je kamer met WiFi hebt of niet als je dat belangrijk vindt. Wij betaalden ongeveer €30 voor een kamer zonder WiFi.

daans-graskop

>>Boek Daan’s at Graskop via Booking.com

Eten bij: The Garden Shed

Bij Daan’s at Graskop hebben ze verschillende suggesties voor restaurants, waarvan the Garden Shed er een was. Om de hoek van de accommodatie stapten we binnen in een super gezellig restaurant met een open haard in het midden. De menukaart heeft bovendien voor ieder wat wils, van verschillende grote vleesspiezen (struisvogel, hert, lam, kip en beef op een bruscetta) tot geurige curry’s. Je betaalt er ongeveer R195 voor een hoofdgerecht.

the-garden-shed

Benieuwd naar onze hele route?

Lees dan ook: Zuid-Afrika: van Johannesburg naar Kaapstad in 3 weken

Heb jij nog andere leuke stops gemaakt, bijvoorbeeld zuidelijker dan Graskop? Laat dan zeker een bericthtje achter in de comments!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *